ЕПІСТОЛЯРНА СПАДЩИНА НАЩАДКІВ Й. МАРШАКА ЯК ДЖЕРЕЛО ВИВЧЕННЯ ВІХ ЙОГО ЖИТТЯ ТА ТВОРЧОСТІ - Сапфірова, Наталія Миколаївна (Вісник КНУКіМ. Серія «Мистецтвознавство», 2016)
Cтаття присвячена вивченню епістолярної спадщини ближнього родинного кола київського ювеліра й власника Фабрики художньо-ювелірних виробів Йосипа Абрамовича Маршака. Розглянуто мемуари молодшого сина та онуки Й. Маршака – Олександра Маршака та Неллі Пташкіної. Детальний аналіз аудиозаписів і письмових спогадів О. Маршака й «Щоденника» Н. Пташкіної дозволив суттєво доповнити біографію та портрет Й. Маршака, пролити світло на віхи його творчої діяльності, зв’язки з оточенням і уклад життя родини.