НОВИЙ ФІГУРАТИВ КАЗИМИРА МАЛЕВИЧА: ПРИСУТНІСТЬ ВІДСУТНЬОГО - Вежбовська, Л. Р. (Вісник КНУКіМ. Серія «Мистецтвознавство», 2014)
У статті розглядається проблема останнього періоду творчості Казимира Малевича, що полягає у суперечності між супрематизмом, який художник маніфестував як Нове мистецтво (на противагу мистецтву образотворчому) – і його поверненням до фігуративу, що мало б стверджувати вичерпаність попереднього періоду. Завданням статті є спроба показати, що супрематизм не лише не зникав із творчості Малевича, але навіть у «новому фігуративі» залишився базовим. Такий підхід дозволяє виявити актуальні для 30-х рр. ХХ ст. змістові акценти, яких митець досягав через поєднання фігуративу і безпредметності.