АВТОПОРТРЕТ, ЯКОГО НЕ БАЧАТЬ АБО СПРОБА ДЕКОНСТРУКЦІЇ ОДНОГО ЗАДУМУ ШЕВЧЕНКА - Vezhbovska, L. R. (Вісник КНУКіМ. Серія «Мистецтвознавство», 2014)
Стаття присвячена дослідженню художньої спадщини Тараса Шевченка, а саме, ескізу «Розп’яття» 1850 р. Через аналіз художніх особливостей приходимо до розкриття змістових акцентів, свідомо поставлених автором. У статті стверджується, що центральну постать розіп’ятого Шевченко наділив автопортретними рисами. Такий аспект досі не розглядався у мистецтвознавстві як самостійний. Завданням статті є спроба довести, що всупереч стереотипу довкола постаті Тараса Шевченка, таке «самозображення» цілком відповідало характеру митця та його творчим інтенціям.