Дизайн-проєкт та його сценічні верифікації - Єнчев, Михайло (Вісник КНУКіМ. Серія «Мистецтвознавство», 2023)
Мета статті – проаналізувати різні стратегії сценічної верифікації дизайн-проєктів, зокрема використання передових технологій, ідейних концепцій, враховуючи критерії естетики, ергономіки та функціональності. Результати дослідження. Виявлено, що дизайн-проєкт ґрунтується на комплексному підході до створення візуального образу на сцені, включаючи елементи декорацій, костюмів, освітлення, звукового оформлення, графічних елементів, технологічних застосувань, а також хореографії та рухової композиції. Зазначено, що важливими чинниками в процесі проведення сценічних верифікацій дизайн-проєкту є його функціональність, естетична привабливість та гармонійна взаємодія з іншими елементами вистави. Результати дослідження підтвердили, що дизайн-проєкт та його сценічні верифікації є необхідними етапами у формуванні ефектного сценічного образу. Дизайн-проєкт відкриває можливості для творчого втілення концепції вистави та перетворення її на візуальну реальність. Вказано, що дослідження у сфері дизайн-проєктування та його сценічних верифікацій сприяє подальшому розвитку сценічного мистецтва й має великий потенціал для використання в освітніх програмах, спрямованих на підготовку дизайнерів і артистів. Наукова новизна дослідження полягає в розгортанні концепцій дизайн-проєкту та глибокому аналізі його сценічних верифікацій. Виокремлено сутність дизайн-проєкту в контексті сценічних вистав, а також окреслено практичні аспекти його верифікацій на сцені. Це дослідження було спрямовано на вивчення впливу сценічної верифікації на взаємодію між акторами, режисером, художниками та глядачами під час творчого процесу та показу вистави. Висновки. Дизайн-проєкт є важливим етапом у створенні сценографічних образів у театральному мистецтві. Головна мета дизайн-проєкту – створити рішення, яке буде естетично привабливим, функціональним, ергономічним та відповідатиме потребам та очікуванням клієнта або користувача. Дизайн-проєкт є невід’ємною частиною театральної творчості, оскільки він сприяє відтворенню концепції, атмосфери та естетики сценічної вистави й допомагає акторам і творчій команді втілити творчий задум.