ДОСЛІДЖЕННЯ ФУНКЦІЇ ЦИТАТИ В КІНОМУЗИЦІ

Автор(и)

  • Лев Васильович Рязанцев Київський національний університет культури і мистецтв, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31866/2410-1176.36.2017.157675

Ключові слова:

кіномузика, цитата в кіномузиці, кінофільм, музика

Анотація

Мета роботи. Здійснити аналіз функцій цитати в кіномузиці в системі організації звукового рішення фільму, виявити особливості її застосування в різних фільмах та визначити способи її реалізації. Методологія дослідження передбачає застосування аудіовізуального аналізу кінофільмів, що дозволить перейти до розуміння основних функції цитати в кіномузиці. Наукова новизна дослідження в тому, що вперше сформовані основні принципи застосування музичних цитат в кінофільмі та показано їх вплив на звукове вирішення кінофільму. Висновки. Вдаючись до цитування, композитор і режисер повинні подбати про те, щоб глядач їх упізнав. Цитата привносить емоційні й смислові асоціації. В німому фільмі музична ілюстрація складена виключно з музичних цитат. Музичні цитати можуть виконувати різноманітні функції: підкреслювати трагізм сцени, використовуватись як іронічний контраст. Також цитата може бути застосована як драматичний елемент і музичний символ, може створювати пародію, характеризувати певний персонаж. Таким чином, аналіз матеріалу про цитату в фільмі дозволив автору статті сформувати систему понять про цитату в кіномузиці з обговоренням її застосування, що має суттєве значення для практики звукового вирішення кінофільму.

Біографія автора

Лев Васильович Рязанцев, Київський національний університет культури і мистецтв

доцент кафедри кіно-телемистецтва

Посилання

Bezklubenko, S. (2008). Art: terms and concepts. In vol. 2. vol. 2. Kyiv: Mayster-Print.

Eyzenshteyn, C. (1964). Selected Works. Installation.Moscow: Iskusstvo, vol. 2.

Horpenko, V. (2000). Architectonics of the film: directorial means and ways of forming the structure of the screen scenery. In 5 vol. Vol 3. Assembling architectonics of the film. Part 2. Plot creation. Kyiv: Kyiv State Institute named after I. Karpenko-Karyi.

Lissa, Z. (1970). Aesthetics of motion picture music. Moscow: Muzyka.

Mankovskiy, V. (1984). Fundamentals of Sound Operator Robots. Moscow: Iskusstvo.

Riazantsev, L. (2015). Technique of leitmotifs in cinematic music. Visnyk Kyivskoho natsionalnoho universytetu kultury i mystetstv. Seriia «Mystetstvoznavstvo» [Bulletin of Kiev National University of Culture and Arts. Series «Art Studies»], issue 33, рр. 124–130.

Rozlogov, K. (Eds). (2005). Introduction to Screen Cultures: New Audiovisual Technologies. Moscow: Iskusstvo.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-06-10

Як цитувати

Рязанцев, Л. В. (2017). ДОСЛІДЖЕННЯ ФУНКЦІЇ ЦИТАТИ В КІНОМУЗИЦІ. Вісник КНУКіМ. Серія «Мистецтвознавство», (36), 39–47. https://doi.org/10.31866/2410-1176.36.2017.157675

Номер

Розділ

ТЕАТР, КІНО, ТЕЛЕБАЧЕННЯ